Gerlesborgsskolans salong

Carmelo i Cuglieri syns bland de andra målningarna på ateljéväggen.

Tredje från höger ett steg ner. Det är målningen som jag skickade till Gerlesborgsskolans salong och så glömde jag att fotografera den först!

Vinterutställningen

Birgitta Heiling 1009 Cuglieri 2016 olja 55×46 cm

SKFs/Konstnärshusets Vinterutställning 7-21 december

Vernissage torsdag 7 december kl 17-20

230 medlemmar presenterar måleri, skulptur, grafik, foto och textil m.m.

Bergagalleriet

Birgitta Heiling 995 Min vitlök och Agueli ur sviten Granatäpplet och mangolden 2015, olja på duk 24×25 cm

Berga temabo är ett spännande boende för äldre. Där har vi åldrande konstnärskollegor som kan fortsätta med skapande verksamhet, i samvaro med andra om man vill eller för sig själv om man föredrar det, samtidigt som man har tryggheten i att det finns hjälp nära till hands om det skulle behövas. Här kan man fortsätta måla fast man är över hundra!

Och det finns ett eget galleri, för egna utställningar eller för att få en fläkt utifrån med inbjudna konstnärer. Birgitta Heiling visar några målningar från de senaste åren. Affischbilden visar ett stilleben från skissarbetet inför gestaltningsuppdraget med mosaik i Regionhuset i Växjö.

Vernissage fredag 25 augusti kl 14:30 -15:30
med underhållning av Marina Granlund från Sagoringen
i restaurangen på Berga
.

Utställningen varar 25 augusti – 27 september på Bergagalleriet
Björnstigen 137, 170 72 Solna, nära Bergshamra centrum m t-bana.

Teckningar

Under Nöttja Bygdegårdsförenings Hemvändardag 18 juni kl 13 visar jag en liten skärmutställning med några av teckningarna som finns med i boken Ett självporträtt.
Boken säljs till specialpriset 150 kr
Nöttja Bygdegård

SKFs medlemsutställning

Birgitta Heiling 995 Min vitlök och Agueli ur sviten Granatäpplet och mangolden 2015, olja på duk 24×25 cm

SKFs medlemsutställning ”Vårutställningen” på Konstnärshuset har vernissage 10 juni kl 12-16. Jag deltar med det här stillebenet som jag gjorde under skissarbetet inför mosaiken på Regionhuset i Växjö. Utställningen varar till och med 22 juni. Konstnärshuset, Smålandsgatan 7 Stockholm

Boksignering

Bokprojektet Ett självporträtt. Jag gjorde pdferna genom Word och skickade upp till BoD. Format A5, 44 sidor, inbunden, skall kosta 183 kr. ISBN: 978-91-7699-479-5

Boksignering på Ljungby bibliotek torsdag 20 april kl 15:30-16:30 med specialpris 150 kr.

Finns att beställa på Adlibris länk här

Vårsalongen i Ljungby

Ljungbyavdelningen på Vårsalongen 2016 i Stockholm visas på hemmaplan.

Tre konstnärer från Ljungby Birgitta Heiling med måleri, Ronald Miller med grafik och Cecilia Pfaff med textil skulptur visar här vad de visade där eller näraliggande verk och kompletterar lite för att göra utställningen fylligare.

Liljevalchs vårsalong är Sveriges största och viktigaste jurybedömda utställning med anor från 1921. Det är bara fem procent av de sökande som väljs ut och får vara med. De senaste årens vårsalonger har haft över 70 000 besökare. Liljevalchs Konsthall renoveras och därför har Vårsalongen fått flytta in i tillfälliga lokaler mitt i Stockholms city men nästa år skall den vara tillbaka i den fina konsthallen på Djurgården. Birgitta och Ronald har varit med fem gånger och kan visa verk från de tidigare vårsalongerna också.

Efter en målarresa till Italien har arbetet fortsatt med Cuglierisviten. Birgitta Heiling har arbetat tematiskt med utgångspunkt i de små målningar som hon gjorde där, i Cuglieri på Sardinien.
I ateljén har hon byggt stilleben av målningarna plus pappersremsor. Framför målningarna har hon en rostfri skiva som bygger på motivet neråt genom speglingarna. Husen och taken i byn går mest i varma färgtoner men här och där dyker det upp en liten blå eller turkos accent.
Birgitta brukar bygga stilleben med målningar mot ateljéväggen. På det sättet kan hon komponera ett motiv så att det innehåller de färger hon just då är sugen på att måla.

Cecilia Pfaffs grundidé med skulpturen Mikaela var att se om hon kunde sticka ett verklighetstroget skinn av bomullsgarn. Hon jobbade fram Mikaela i ungefär två år med allt ifrån att gjuta av och skulptera upp kroppen till att färga garnet och sticka skinnet.

Under tiden hon stickade så reste hon runt en del och samlade intryck som andra fick av arbetet. Folk var nyfikna, fascinerade, förvirrade och äcklade. Mikaela väcker olika tankar beroende på vilket sammanhang hon befinner sig i och på så vi vis får hon en djuphet lik den av en äkta människa.
Eftersom arbetet var så pass tidskrävande så blev hon automatiskt en stor del av Pfaffs liv. Mikaela har på sätt och vis ett eget liv nu när hon är klar och har även ett eget instagramkonto, @handmadehuman.

Ronald Millers motiv handlar nästan alltid om stadsmiljöer. Han är född 1938 och har växt upp i Camden Town, mitt i storstaden London. Motiven växer fram från minnen och upplevelser under  barn- och ungdomstiden i Londons människovimmel. Jag har bott och arbetat i Ljungby kommun i mer än 40 år. Efter att i över 20 år ha hållit på med koppargrafik började jag år 2000 att gravera i plexiglas, ett material som har både för- och nackdelar. Man kan gravera fina linjer, men stickeln behöver man slipa rätt ofta. En stor fördel är att man kan lägga en skiss under och utnyttja plexiglasets genomskinlighet.

–Jag håller på med skisserna till mina gravyrer mycket länge, säger Ronald. Jag kan skissa på ett motiv i flera år. Lägga till, ta bort, slänga motivet helt och hållet efter mycket arbete redan utfört. Jag måste vara helt nöjd in i minsta detalj innan jag börjar gravera i min platta. Skissen är helt färdigställd innan jag börjar på det oftast flera månaders långa arbetet att gravera bilden. Inget är lämnat åt slumpen.
Här i min ateljé-com-sovrum-com-levnadsrum ligger det skisser lite varstans. Kanske någon/några av dessa kommer att visas på en framtida Vårsalong, vem vet!